Paddla i Nationalstadsparken

  • 9 aug 2014

Bor du i Stockholm? Gillar att vara ute i naturen? Är du nyfiken på att lära dig paddla?

Brunnsvikens Kanot Klubb ligger som en oas en bit utanför Roslagstull på Frescati hagväg 5 i Stockholm. Området ingår i Nationalstadsparken och är naturskyddat. Medlemmarna har tillgång till ett klubbhus innehållande omklädningsrum med dusch och bastu, gym och paddelmaskiner samt ett pentry. I kanotförråden förvaras såväl medlemmarnas privata som klubbens kanoter, mestadels kajaker.

Klubben bedriver tävlings-, motions-, ungdoms-, och långfärdsverksamhet under hela året. Från klubbens bryggor kan man paddla förbi Haga slott i Brunnsviken ut genom Ålkistan till Lilla och Stora Värtan och vidare i hela Stockholms skärgård. 

På dessa paddelvatten har klubbmedlemmar under årens lopp tränat sig starka för att segra i såväl OS som VM, SM och DM. 2013 paddlade två veterandamer, Eva Berglund – Lindbäck, 58 och Tussi Lovén, 69 hem varsin seger i Kanotmaraton – VM för veteraner i Köpenhamn. I SM segrade Maciej Chwieros på distansen C1 500m.

Linda Härefelt leder ungdomsträningen på tisdagar och torsdagar. För erfarna motionskanotister som vill paddla tillsammans finns onsdagsgruppen. På tisdagar hjälper erfarna ledare nybörjare att utveckla paddelteknik samt lär ut kanotvett och säkerhet. På egen hand kan medlemmar paddla när som helst under veckan.

Den naturintresserade kan spana efter gråhägern som häckar på två platser i Brunnsviken, ducka för fladdermöss i Ålkistan samt lystra efter kattugglors hoande utanför Stora skuggan. Ibland fladdrar också en av tusen fjärilsarter som finns i området förbi. Fjäriln vingad syns på Haga i verkligheten!

Kanotuthyrningen är i gång från maj till september, dagligen från kl. 10.00 juni – augusti. Det finns både enmanskajaker, tvåmanskajaker och kanadensare att hyra. 

Läs även om området på:

http://www.nationalstadsparken.se/

Tveka inte, hyr kanot eller bli medlem i Brunnsvikens Kanot Klubb!